Persongalleri

Hvem er din personlige favorit fra Zirkus Nemos farverige persongalleri?
Fotos: Steen Brogaard

Kim Tim

Tim Kim, som han hed som barn, senere kendt som Kim Tim, blev født i Østrig til en meget kompliceret barndom.

Tim Kims forældre, Aase og Ib Kim, flyttede som ganske unge til Østrig til en lille by, Fulpmes, der i dag kendes af mange danske østrigsfarere, men dengang, først i 1950’erne, var et ukendt område for den danske befolkning. Men, og det var der ikke mange, der vidste, Fulpmes var et samlingssted for fritidsindianere fra hele verden, ikke fordi der fandtes så mange af dem, vel kun cirka elleve fordelt på tre lande, Danmark, Letland og Cypern, men af en eller anden uforklarlig årsag var de alle endt i Fulpmes, og som høvding af denne lille fritidsindianerstamme faldt valget helt naturligt på Ib Kim, da enhver fritidsindianer i denne verden vidste, at netop Ib Kim stammede fra en rigtig indianer, nemlig sin oldefar Bo Kim, bedre kendt som Rygende Kim.

Du kan læse mere om Kim Tim og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Ib Glann

Når man i hestekredse taler om showdressur af høj klasse, så er det første navn, der helt automatisk ryger ud af munden på folk: Ib Glann. Det er ligegyldigt, om man er fra Danmark, Tyskland eller Kina – Ib Glann er mr. showdressur i denne verden. Han er kaldt den største lille rytter i verden, det med lille kommer selvfølgelig af, at han er 154 centimeter høj. Hans store drøm som lille ung var da også at blive jockey på galopbanen, ligesom sin verdensberømte farfar, stjernejockeyen, 38 gange vinder af det britiske galoptrofæ Longlow, trofælegenden i galopsporten, verdens mest vindende rytter: Otto Glann.

Du kan læse mere om Ib Glann og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Manden, der ikke kan fløjte

Siger man Kenneth Ryholm Wetmudt, kigger folk på en og siger: “Hvem?” Hvis man til gengæld siger Manden, der ikke kan fløjte, så ved enhver med bare lidt kendskab til musik, hvem der bliver talt om, for Kenneth Ryholm Wetmudt alias Manden, der ikke kan fløjte, er Danmarks største musiknavn gennem tiden. Han fløjter ikke med på så mange indspilninger, at selv eksperter er holdt op med at tælle. Det er det, der gør ham helt unik også på verdensplan.

Du kan læse mere om Manden, der ikke kan fløjte og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Marianne

Når man nævner kvindelige artister, danske kvindelige artister vel at mærke, så findes der specielt en, man umuligt kan komme uden om: Marianne Bydrup Kristensen. Hun kalder sig “allround-optræder” og vinder med sin umiddelbarhed og sit charmerende væsen straks publikums hjerter.

Marianne startede sin artistkarriere forholdsvis sent. Hun var faktisk 49, første gang hun stod over for et publikum. Inden da havde hun, fra hun var 19, arbejdet i en akvariebutik i Københavns nordvestkvarter. Den hed Kalles Akvarium – fisk og kryb, og her mødte Marianne sin skæbne, nemlig en af Kalles Akvariums stamkunder, den kendte ”fiske-snakker” Bent Robert.

Du kan læse mere om Marianne og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Baglænsmanden

Da Aage Dahl (senere kaldet Kjeld) fyldte fire, havde han læst cirka 48 bøger. Det gik stærkt, for den lille Aage (Kjeld) havde allerede på dette tidspunkt udviklet baglænsprincippet, som betød, at man startede bagfra med det, man normalt startede forfra med, og det bevirkede blandt andet, at ved boglæsning var det første, han læste, den sidste side og det sidste ord: “Slut”, og det var så den bog …

Den lille Aage var en tænker, og det betød, at hans skolegang blev meget lang, fordi han ikke fulgte med i timen, men i stedet tænkte over det, der skete i den foregående time, hvilket medførte, at han sjældent blev rykket med op i næste klasse og til sin egen store glæde måtte gå et år om. Det betød, at da han fyldte 16, var han kun nået til 4. klasse.

Du kan læse mere om Baglænsmanden og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Baconmanden

Torben Donnerlau er, om man så må sige, født ind i kødet; hans far var den legendariske slagtermester Paul Erik Donnerlau med butik på Kastrupvej og kendt over det ganske land for den høje kvalitet af kød og for sit berømte slogan: Vil du ha’ kød fra en rigtig cau? Så køb dit kød hos Donnerlau. Paul Erik solgte i 1980 butikken for udelukkende at tage sig af sin søns karriere. Både han og Torbens mor, Dorte, rejste med deres søn rundt i verden, hvor de fulgte og bar ham frem, hvor de sørgede for den rette nedkøling, når han havde stegt sig selv som et stykke levende bacon på den specialbyggede pande, der altid fulgte med det smertefulde nummer.

Du kan læse mere om Baconmanden og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Målermanden

Heine Heine Heinesen, bedre kendt som Målermanden, er nok et af de største mysterier i dansk underholdning, måske kun overgået af Smadremanden. I årtier har han nærmest hypnotiseret os med den ene utrolige måling efter den anden. Håndmålinger, luftmålinger, tidsmålinger, hastighedsmålinger og ikke mindst meningsmålinger. Alt dette og mere til er ganske enkelt imponerende, men der er et men: Heine Heine Heinesen har et problem: Han lyver! Han opfinder historier og pynter på virkeligheden i en sådan en grad, at det tilbage i 1980’erne var så tæt på at true vores lands sikkerhed, at daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen nedsatte “målermandsgruppen”, der skulle prøve at trænge til bunds i dette mærkelige fænomen: målermanden Heine Heine Heinesen.

Du kan læse mere om Målermanden og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Bugtaleren

Da Eigil Løvfort Eriksen blev født i Skanderborg i 1957, stod det ikke ligefrem i bøgerne, at Eigil skulle blive en af Danmarks største bugtalere, og der stod da slet ikke noget om, at han skulle blive muslim, og ej heller et ord om, at Eigil Løvfort Eriksen skulle blive den første kønsopererede bugtaler i verden, men sådan gik det …

Og efter operationen i 1976 startede han sin professionelle karriere som bugtaler i Sans Souci i Kolding, nu under det nye pigenavn Gil, eller som hun blev præsenteret af Sans Sussis leder og mangeårige vært Rainer “Guldtand” Bucksdorff: “Tag godt imod den yndige Miss Gil!”

Du kan læse mere om Bugtaleren og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Smadremanden

Hvem er han? Hvor kommer han fra? Det er to spørgsmål, forskere, politi og myndigheder har stillet og stadig stiller sig selv i det uendelige …

Hvem er han? Hvor kommer han fra? Der er intet svar. Det er som at skulle løse de egyptiske pyramiders gåde. Ingen forskere, hverken danske eller udenlandske, har fundet det mindste spor, der peger i retning af et svar på, hvor Smadremanden stammer fra.

Vi ved, at hans borgerlige navn er Erik Bo Nielsen, men hvem der har givet ham navnet, er der ingen, der ved. Man finder det ikke i kirkebøger eller fødselsjournaler, man finder ham heller ikke tilmeldt nogen folkeskole hverken her i landet eller i vores nabolande, han optræder ikke i Folkeregisteret, han er ingen steder at finde … han er ingen!

Du kan læse mere om Smadremanden og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Santes Jr.

Journalist Erik Hylstrup Larsen, kaldt Hylde, modtog i 2015 den fornemme Cavlingpris for sin utrættelige jagt på at afsløre, at den populære charmerende allround-artist og kvindeforfører, den påståede mexicanske Santes Jr., aldrig havde været i nærheden af Mexico, og at navnet Santes Jr. var et selvopfundet navn. I virkeligheden hed Santes Jr. Svend Erik Oppermann og kom fra Sæby i Nordjylland.

Det var en lang, sej kamp for Erik Hylstrup Larsen at få afsløret Santes Jr. Santes holdt stædigt fast i sin nationalitet og forklarede ganske overbevisende, at det, at han talte dansk med nordjysk dialekt, udelukkende skyldtes, at han var opvokset i et lille dansk mindretal i det nordlige Mexico.

Du kan læse mere om Santes Jr. og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Leslie Bøje Møller

Leslie eller Leo, som han er døbt, kom til verden hjemme på spisebordet i Ahlgade 62 midt i Nakskov en skøn september eftermiddag i 1957. Altså en hjemmefødsel. Forældrene, Bente og Ole Bøje Møller, var lykkelige. I forvejen havde de Leos storebror, den tre år ældre Kaj, og med den lille nyes ankomst var rammen for en lykkelig familie lagt.

Kaj var et helt andet barn end Leo. Kaj var tilbageholdende, nærmest sky, og Leo var lige det modsatte … ( også i den grad). Leo kunne ikke se et levende menneske, uden at han måtte vise dem et eller andet, det kunne være at “gå i figur”, som Leo havde døbt processen. Han forvandlede sig til vilde dyr, historiske personer, kendt legetøj, tegneseriefigurer osv.

Du kan læse mere om Leslie Bøje Møller og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”

Bager Jørgen

Bager Jørgen er blevet digter. Han chokerede hele det litterære Danmark, da han på forlaget Maskot (et forlag, ingen har hørt om, et forlag, der ved nærmere efterforskning har vist sig at have adresse i Polen) udgiver en erotisk digtsamling, hvor brød er udgangspunkt for de 15 digte, som bogen består af. Samlingen, som bærer den rammende titel 15 erotiske brøddigte, blev af litteraturanmelder Rita Beth Christensen ved dagbladet Information kaldt for “15 unikke bagVÆRKER i digterisk særklasse”.

Du kan læse mere om Bager Jørgen og få historierne bag legenderne i bogen “Zirkus Nemo – 12 store danske artister”